Integration – Frågetecken? Utropstecken!

Mizo

”Det är inte lätt att skriva om integration i Sverige, om du inte har haft möjlighet att integreras.” Det är vad en ung syrisk kille svarade mig när jag bad honom att skriva ner sin berättelse om hur han integrerats i Sverige. Han är 22 år gammal, var juridikstudent vid Damaskus universitet och kom till Sverige för två år sedan. Han blev orolig och rastlös av min fråga och bad om tillåtelse att gå ut för att röka på gården.

Han hade redan berättat för mig hur ensam han kände sig sedan han kom till Sverige. Som homosexuell kunde han inte integreras med sina landsmän i asylboendet som låg i en liten skog. Inte för att de var homofober men han vågade inte lita på deras reaktioner. Så han föredrog att vara ensam.

När han beviljades sitt uppehållstillstånd var han upphetsad över att lämna asylboendet. Nu började hans nya liv i Göteborg. Han chockades när hans lärare på integrationscentrum, under avsnittet ”samhälle och HBTQ” berättade för gruppen att hon inte höll med den svenska lagstiftning som garanterar HBTQ-personers rättigheter. ”Men, det här är Sverige och det här är lagen”, sade hon.

Han försökte istället starta sitt nya liv på sitt eget sätt, bortom alla dessa integrationsprogram, som han beskrev dem. Han började gå till gaybarer och restauranger, men han byggde inte broar och fann inga vänner. De välklädda och välbeställda som gick till dessa tjusiga restauranger var inte intresserade av en homosexuell flykting som honom.

Han lärde sig om Grindr och andra appar. Appar där man som homosexuell kunde träffas och dejta, men hans ögon tårades när han berättade att de flesta män blockerade honom eller ignorerade hans meddelanden när de fick reda på att han kom från Syrien. Han träffade inga svenskar där, bara tillfälliga besökare eller andra invandrare.

Han kom tillbaka efter att ha avslutat sin cigarett. Sa till mig att han inte skulle kunna skriva om sina erfarenheter och att jag redan kände till hans berättelse. Så bad han mig istället berätta för er. Och i hans ögon läste jag: Frågetecken? Utropstecken!

Khaled Alesmael

published 30/09/2016

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s