Integration – Frågetecken? Utropstecken!

Mizo

”Det är inte lätt att skriva om integration i Sverige, om du inte har haft möjlighet att integreras.” Det är vad en ung syrisk kille svarade mig när jag bad honom att skriva ner sin berättelse om hur han integrerats i Sverige. Han är 22 år gammal, var juridikstudent vid Damaskus universitet och kom till Sverige för två år sedan. Han blev orolig och rastlös av min fråga och bad om tillåtelse att gå ut för att röka på gården.

Han hade redan berättat för mig hur ensam han kände sig sedan han kom till Sverige. Som homosexuell kunde han inte integreras med sina landsmän i asylboendet som låg i en liten skog. Inte för att de var homofober men han vågade inte lita på deras reaktioner. Så han föredrog att vara ensam.

När han beviljades sitt uppehållstillstånd var han upphetsad över att lämna asylboendet. Nu började hans nya liv i Göteborg. Han chockades när hans lärare på integrationscentrum, under avsnittet ”samhälle och HBTQ” berättade för gruppen att hon inte höll med den svenska lagstiftning som garanterar HBTQ-personers rättigheter. ”Men, det här är Sverige och det här är lagen”, sade hon.

Han försökte istället starta sitt nya liv på sitt eget sätt, bortom alla dessa integrationsprogram, som han beskrev dem. Han började gå till gaybarer och restauranger, men han byggde inte broar och fann inga vänner. De välklädda och välbeställda som gick till dessa tjusiga restauranger var inte intresserade av en homosexuell flykting som honom.

Han lärde sig om Grindr och andra appar. Appar där man som homosexuell kunde träffas och dejta, men hans ögon tårades när han berättade att de flesta män blockerade honom eller ignorerade hans meddelanden när de fick reda på att han kom från Syrien. Han träffade inga svenskar där, bara tillfälliga besökare eller andra invandrare.

Han kom tillbaka efter att ha avslutat sin cigarett. Sa till mig att han inte skulle kunna skriva om sina erfarenheter och att jag redan kände till hans berättelse. Så bad han mig istället berätta för er. Och i hans ögon läste jag: Frågetecken? Utropstecken!

Khaled Alesmael

published 30/09/2016

 

Published by Khaled Alesmael

KHALED ALESMAEL is a multi-awarded journalist, author and sometimes filmmakers. He worked in Syria and the Middle-East for more than fifteen years, was the correspondent for Radio France International/ Arabic from Damascus and the media officer for the risk reduction project/ UNDP Damascus. In 2012, he escaped the war and continued his career in the media in Egypt and Turkey. He apply for asylum in Sweden in 2014 and he got it and became a Swedish citizen in 2018. His works have appeared in the prestigious investigative programs Investigative Mission/ SVT and Conflict Program/ Swedish Radio, and he has been writing for several newspapers and magazines like Ottar in Stockholm and Newstatesman magazine in London. He has also worked for the daily German newspaper taz.de as a visiting journalist through the International Journalist Program. He became a Swedish citizen in 2018, and he lives in London now. Selamlik is his debut novel; it came out in August 2018. It has got considerable attention in the Swedish media and positively reviewed: "Selamlik is a prospective classic, a low-key melancholy, and grand book." - Dagens Nyheter “He reminds me of Jean Genet, as brutal as helplessly romantic”. The legendary Swedish gay writer Jonas Gardell for Expressen. “A magnificent account of the Syrian disaster" Sydsvenskan. "Selamlik glances at gates to other worlds" JP. "Khaled Asmael's debut novel about a man's escape from the Damascus gay scene to a refugee center in Europe glides imperceptibly between fantasy, nightmare, and reality" Göteborg Posten.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: